Startenhuizen, homepage.

Hier vindt je nieuws uit Startenhuize en belangrijk nieuws uit de regio.

Startenhuizen.com

1 week 3 hours ago

Appingedam, 13 oktober 2021

Feestelijke opening postergalerij Aardgasvrije woningen in
Eemsdelta
Wethouder Meindert Joostens opende op woensdag 13 oktober de postergalerij; Aardgasvrije
woningen in Eemsdelta. In de Duurzame Demowoning aan de Heerestraat 17 in Middelstum hangen
een twintigtal posters met verhalen van bewoners van diverse woningen die hun woning aardgasvrij
gemaakt hebben. Eerder dit jaar deed de gemeente een omroep aan inwoners van Eemsdelta om
hun ervaringen hierover te delen.

Wethouders Meindert Joostens: De gemeente Eemsdelta vindt duurzaamheid belangrijk. Als
inwoners hun woning aardgasvrij willen maken of energie willen besparen, dan ondersteunen wij hen
hierbij.
Dat ruim twintig huishoudens hun kennis en ervaringen hierover hebben gedeeld, is een waardevolle
aanvulling. In de expositieruimte bij de Duurzame Demowoning in Middelstum kunnen bezoekers zich
laten inspireren door deze verhalen.
Vaak zijn deze aardgasvrije woningen ook op afspraak te bezoeken. Zo kunnen belangstellenden uit
de eerste hand horen hoe bijvoorbeeld een warmtepomp werkt en dat door het isoleren van woningen
energie en geld te besparen valt.

/ #Nieuws #Twitter #Website

Startenhuizen.com

7 months 2 weeks ago

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft vorige week 1061 nieuwe meldingen van aardbevingsschade ontvangen. Er werden 969 meldingen afgehandeld.

Men heeft inmiddels voor ruim 512 miljoen euro aan schadevergoeding uitgekeerd. Deze cijfers heeft men paraat. Voor wat betreft andere cijfers ligt dat moeilijker. Dat wordt veroorzaakt door ICT-problemen. Daardoor is het niet mogelijk geweest de voorgangscijfers voor de afhandeling van fysieke schade boven tafel te krijgen. Ook kan het online dashboard, waarop allerlei gegevens te vinden zijn, geen update krijgen.

Er zijn nu 63.723 besluiten genomen over aanvragen voor vergoeding van fysieke schade. Aangezien er per besluit soms meerdere aanvragen worden afgehandeld, ligt het aantal afgehandelde aanvragen, volgens het IMG, waarschijnlijk hoger. Aangenomen wordt dat het gemiddelde percentage afwijzingen van 7 procent niet sterk is veranderd.

/ #Nieuws #Twitter #Website

Startenhuizen.com

8 months 1 week ago

De gaswinning uit het Groningenveld kan in het gasjaar 2021/2022 verder naar beneden naar 3,9 miljard kuub. Dat is een halvering ten opzichte van het huidige gasjaar, waarin de gaswinning 8,1 miljard kuub bedraagt.

Dit blijkt uit de jaarlijkse raming van netbeheerder GTS. Hiermee ligt de afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld op schema. Vanaf het voorjaar van 2022 is naar verwachting in een gemiddeld jaar geen gas meer nodig uit Groningen.

De raming van GTS is iets hoger dan het advies dat GTS in februari 2020 gaf voor het komende gasjaar. De netbeheerder schatte toen nog in dat 3,1 miljard kuub nodig zou zijn. Die lichte verhoging is onder meer een gevolg van de hogere marktvraag in Nederland die volgt uit de Klimaat- en Energieverkenning 2020 van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Ondanks de koude temperaturen van de afgelopen dagen is de winter vooralsnog zachter dan gemiddeld. Het temperatuurverloop over het hele jaar bepaalt of de NAM meer of minder dan 8,1 miljard kuub wint in dit gasjaar.

In september neemt de minister van Economische Zaken en Klimaat een definitief besluit voor het gasjaar 2021/2022. Dat is dan het allerlaatste ‘normale’ winningsbesluit voor het Groningenveld.

/ #nieuws #twitter #website

Startenhuizen.com

8 months 2 weeks ago

De N999, de weg tussen de Eemshavenweg en Uithuizen, gaat dit jaar op de schop. De werkzaamheden staan gepland voor september, oktober.

Wethouder Eltjo Dijkhuis van Het Hogeland heeft onlangs bij de wegbeheerder, de provincie, aangegeven dat hij de weg te smal vindt, er een veiliger fietsoversteek moet komen ter hoogte van Eppenhuizen en dat het wegdek op veel plaatsen in slechte staat verkeert.

Dat heeft er toe geleid dat de weg dus na de zomer onder handen wordt genomen. Daarbij wordt ook een fietsveiliger oversteek gerealiseerd. Daarnaast worden langs de weg graskeien of bermbeton aangebracht.

/ #nieuws #twitter #website

Startenhuizen.com

9 months 4 weeks ago

De gemeente Loppersum is vrijwel aan het eind van haar zelfstandig bestaan gekomen en donderdag werd er tijdens een bijzondere raadsvergadering afscheid genomen. Dat afscheid betrof zowel de raad, de wethouders, de burgemeester, de gemeentesecretaris als de griffier. Het ging niet alleen gepaard met veel cadeaus maar ook met een lach en een traan.

Burgemeester Hans Engels ging de raadsleden op alfabetische volgorde bij langs en begon derhalve bij PvdA-er Chris Bultje. ‘Open vizier’, ‘recht voor zijn raap’ en ‘scherp van tong’ waren enkele van de omschrijvingen die Engels in petto had. Bultje zat sinds 2002, met een enkele onderbreking, aan de raadstafel. Hij kreeg derhalve een koninklijke onderscheiding. ,,Ik ben zeer vereerd. Ik heb alle vier de burgemeesters meegemaakt en dan besef je pas hoe lang je al in de politiek zit. Het is alleen spijtig dat we geen grip hebben kunnen krijgen op het aardbevingsdossier.” Bultje gaat niet door in de nieuwe raad Eemsdelta.

/ #Nieuws #Twitter #Website

Startenhuizen.com

10 months 1 week ago

Groningers en Drenten kunnen binnenkort gebruikmaken van een handige app om mee te reizen. Arriva Personenvervoer heeft deze app in opdracht van de provincies Groningen en Drenthe ontwikkeld.

Met de app kunnen inwoners van Groningen en Drenthe bijvoorbeeld een deelfiets of deelauto reserveren, een reis met bus of trein boeken en betalen, of een compleet reisadvies van deur tot deur krijgen.

Drenthe en Groningen zijn samen één van de zeven gebieden waar het landelijke project Mobility as a Service als proef wordt uitgevoerd. Het project is bedoeld om duurzaam reizen te stimuleren. Een belangrijke voorwaarde voor de provincies Groningen en Drenthe is dat de app makkelijk toegankelijk is en handige adviezen geeft voor iedereen, ook voor mensen met een beperking.

De proef is op 1 december gestart. Arriva heeft twee jaar de tijd om de al bestaande app voor busvervoer verder te ontwikkelen en uit te breiden naar alle vormen van vervoer. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het reserveren van een deelfiets of een deelauto vanaf de plek waar de bus of de trein niet verder gaat. Maar ook om het boeken en betalen van een plaats in een (buurt)bus of een (hub)taxi die reizigers van huis haalt en naar een OV-hub brengt, van waaruit ze met een lijnbus verder kunnen naar een grotere plaats.

Naar verwachting zijn de specifieke toepassingen voor Groningen en Drenthe over een half jaar beschikbaar. In de proef werken de provincies Groningen en Drenthe samen met OV Bureau Groningen Drenthe, GR Publiek Vervoer Groningen Drenthe en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Arriva ontwikkelt de app voor de regio Groningen en Drenthe, maar gebruikers reizen met dezelfde app ook naar Amsterdam of Limburg.

/ #Nieuws #Twitter #Website

Startenhuizen.com

11 months 1 day ago

De politie heeft een 34-jarige man uit Assen aangehouden in verband met de diefstal van geld bij wegkraampjes in Noord-Groningen. De man heeft zeker vijftien zaken bekend. Hij heeft ook geld gestolen uit kerken.

In de maanden juli tot en met november werd bij de politie ruim tien keer aangifte gedaan van diefstal van geld uit onbemande kraampjes langs de weg. In deze kraampjes werden bloemen, eieren, groenten of brandhout verkocht. Ook werd een aantal keren geld gestolen uit kerken. Het gaat om kleine geldbedragen, die variëren van 3 tot 50 euro.

Bij enkele diefstallen werd de verdachte overlopen en op andere plekken werd de diefstal door camera’s vastgelegd. Getuigen beschreven de dader, die zich op een fiets verplaatste. De man werd door agenten op een aantal videobeelden herkend. Dat leidde uiteindelijk vorige week tot zijn aanhoudingDe diefstallen uit wegkraampjes vonden plaats in Warffum, Saa­xumhuizen, Pieterburen, Uithuizermeeden, Eenrum en Feerwerd. De kerkdiefstallen waren in Breede, Eenrum, Vierhuizen en Leens. Op sommige plekken sloeg de verdachte meerdere keren zijn slag. Toen hij in korte tijd voor de derde keer een geldkistje opende om geld te stelen, vond hij geen geld, maar een briefje met de tekst: ‘Jammer dat er geen geld in zit’.

De verdachte wordt vrijdag (de 20ste) voorgeleid aan de rechter-commissaris.

/ #Nieuws #Twitter #Website

Startenhuizen.com

11 months 1 day ago

Lokaal Belang #Eemsdelta is als grote winnaar uit de bus gekomen bij de #gemeenteraadsverkiezingen voor de gemeente Eemsdelta. „Ik ben echt een heel blij mens”, zegt lijsttrekker #Annalies #Usmany.

„Ik heb alle mannen mooi achter me gelaten.”
Nog voordat alle uitslagen bekend waren, begonnen de andere partijen hun felicitaties al uit te delen aan Lokaal Belang Eemsdelta. Al tijdens het bespreken van de uitslagen per stembureau werd duidelijk dat de lokale partij heel veel stemmen kreeg.

/ #Nieuws #Twitter #Website

Startenhuizen.com

11 months 1 day ago

Mensen in Noord #Groningen geven in een klanttevredenheidsonderzoek over Wmo-vervoer en het leerlingenvervoer aan dat ze tevreden zijn over het vervoer en de veiligheid ervan. Dit onderzoek is uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau ZorgfocuZ, zij onderzochten de kwaliteit van het publiek vervoer (ook wel bekend als doelgroepenvervoer) in 2019.

Wmo-pashouders geven het Wmo-vervoer een 8,6 en ouders/verzorgers geven voor het leerlingenvervoer een 8,5. Met dit onderzoek zijn onder andere de veiligheid van het voertuig gemeten, het gedrag van de chauffeurs en de bereikbaarheid van de centrale. Wat vooral uit het onderzoek naar voren komt, is de positieve beoordeling van de chauffeurs. Zowel rijgedrag, vriendelijkheid en behulpzaamheid bij in- en uitstappen hebben hoog gescoord.

Mariette de Visser, voorzitter bestuurlijk overleg Publiek Vervoer Noord Groningen is blij met dit resultaat: "De beoordeling van het vervoer is nog niet eerder zo hoog geweest, hoewel we bij het vorige onderzoek in 2017 met een 7,7 op Wmo-vervoer en een 7,8 op Leerlingenvervoer ruim voldoende scoorden. De resultaten zijn ook zeker een compliment waard aan alle medewerkers van het vervoersbedrijf".

Publiek Vervoer Groningen Drenthe is een unieke samenwerking tussen alle 24 gemeenten in Groningen en Drenthe, de provincies en het OV-bureau. Publiek Vervoer heeft drie kerntaken: contractbeheer, onafhankelijk klachtenloket voor gebruikers en een kennis- en adviesfunctie voor doorontwikkelingen van vervoerssystemen. Publiek Vervoer heeft in opdracht van alle gemeenten de klanttevredenheidsonderzoeken laten uitvoeren.

#Vervoerdersbedrijf #UVO uit #Uithuizermeeden is sinds 2018 verantwoordelijk voor al het Wmo-vervoer en het #Leerlingenvervoer in Noord Groningen.

/ #Nieuws #Twitter #Website

Startenhuizen.com added a new photo.

1 year 2 months ago

De #karshofweg te #startenhuizen 😊 In Startenhuizen woont o.a. @elsbos1958 ☺️ / #mooigrunnen #website / Foto: 27-07-'20 Deze foto is tevens te vinden op ons Instagram account: www.instagram.com/startenhuizen/ , waar je uiteraard nog veel meer fotos kunt zien. Bekijk het en volg ons ook daar, op Instagram dus.